Спеціальну тему про Святий вечір і Різдво можна було б, певно, й не відкривати. Обійтися тим, що вже відкрито. Але все-таки вирішила спробувати. Чому? У цьому Святі, як і в багатьох інших переплітаються християнський зміст і народні традиції. І все наповнюється особливим символікою… Дуже красивою. Ось про неї і хочеться поговорити. Спочатку — про Святий вечір. І навіть — з рецептами. Вечірня трапеза на Святвечір, 6 січня, супроводжується багатьма традиціями й обрядами. Обов'язково на столі повинно бути дванадцять страв — на честь дванадцяти апостолів. Від кожної страви варто покуштувати хоча б трохи, щоб не було голоду. Але не можна з'їдати блюда цілком — «щоб холодильник не залишився порожнім». На Святвечір всі страви готуються пісними (тобто без яєць, сметани, молока і масла) і, звичайно ж, без м'яса. У Святвечір, 6 січня, закінчується Різдвяний піст. У цей день, поки на небі не спалахувала перша зірка, дотримувалися суворого посту. І лише після дозволялося сісти за стіл всій родині. Адже згідно з Біблією, саме з появою першої зірки народився Ісус Христос.
Хоча трапеза складається цілком із пісних страв, називається вона Багатою вечерею. 12 страв на Різдво в Україні за традицією подають на стіл, вони символізують 12 апостолів Ісуса Христа.
?itok=Pt7YqCJ5
12 страв на Різдво в Україні виглядають так:
Кутя Узвар Пиріжки та пампушки Гриби Голубці Риба Борщ Вінегрет (або інший салат із буряком і соняшниковою олією) Вареники з картоплею Вареники з капустою Квасоля або горох Домашні соління
Кутя — основна страва, якою відкривають різдвяну вечерю. Вона символізує достаток і добробут у домі. Кутю готують із зерна, що означає оновлення.
Пироги і пиріжки ставили обов’язково близько до господаря будинку, адже вони символізують сонячну чоловічу енергію.
Риба уособлює жіноче начало. Крім того, риба — архаїчний символ Христа, тому 6 січня обов’язково має бути на столі.
Вареники означають заможність і райське життя, бо праведники потрапляють у рай, де будуть як вареники в маслі.
Вважається, що страви з гороху і квасолі закликають у будинок достаток і символізують вічну Божу весну — відновлення після занепаду.
Голубці — назва говорить вже сама за себе: голуб — божий символ гармонії, миру та любові.
Узвар символізує живу воду, очищає душу і тіло.
12 страв на Різдво в Україні могли варіювати і доповнювати іншими частуваннями на традиційному столі. Наприклад, віталася їжа з картоплі. Так, деруни готували круглими і золотистими, така форма символізує сонце.
Если Вам было интересно это прочитать - поделитесь пожалуйста в соцсетях!
Трохи докладнше: Узвар — звичайний компот із сухофруктів, який раніше завжди готували на Різдво.
Вінегрет — ідеальне і незамінне блюдо на пісному столі. Головні інгредієнти: картопля, буряк, морква.
Вареники — начинка може бути з картоплі, або з капусти. Майже завжди готують на Різдво. Може бути ще рис з яйцем.
Овочеве рагу — у народі вважається, що овочі приносять удачу в новому році. Тому на Різдвяному столі завжди було дуже багато страв з них. Наші предки сподівалися на хороший урожай завдяки достатку овочів на столі. Голубці - адже піст все ще триває. А це блюдо можна готувати і без м'яса. Його можна замінити грибами, або пшоном.
Смажена риба — її завжди смажать на соняшниковій олії. Риба важлива на різдвяному столі, так як в пост теж потрібно вживати білок. До того ж, вона досить «легка» для травлення.
Соління — мабуть, одна з найбільш розповсюджених зимових страв, яка ідеально підійде до Різдвяного столу. Квашена капуста, солоні огірки, мариновані гриби — список може бути величезним.
Млинці - їх готують практично на кожне важливе релігійне свято, і Різдво не виняток.
Пироги — головне, щоб начинка була пісною. Та й в будь-якому випадку, це прекрасне блюдо для будь-якого свята.
Запечені яблука з медом і горіхами: традиційний десерт з медом — важлива частина традиції. На різдвяному столі повинно бути багато меду.
⍟ anella (anella), а коли колядують? Перед Новим роком? Дуже довго чекати, а в мене є така чарівна колядка, шо всім подобається: Колядую, колядую, Горілочку носом чую, Ковбасочку оком бачу, Наливайте, бо заплачу!
Завтра. Після вечері. Раніше співати колядки було прийнято 21 грудня — в день зимового сонцестояння (свято Коляди). Після того, як на Русі було прийнято християнство, обряд колядування приєднали до святкування Різдва Христового. Сьогодні в народних колядках співіснують і язичницькі, і християнські мотиви. Я завтра викладу колядки та ще багато цікавого.
>> а коли колядують? >> Перед Новим роком? quoted2
>Завтра. Після вечері. Раніше співати колядки було прийнято 21 грудня — в день зимового сонцестояння (свято Коляди). Після того, як на Русі було прийнято християнство, обряд колядування приєднали до святкування Різдва Христового. Сьогодні в народних колядках співіснують і язичницькі, і християнські мотиви. > Я завтра викладу колядки та ще багато цікавого. quoted1
⍟ anella (anella), Ти яку кутю вариш? з фото я зроуміла що на основі рису, з горішками і сухофруктами. Я знаю, що таку кутю на рівненщині готують. В нас кутя переважно така
Хоча багато хто густу кутю робить. Мені більше подобається така як на фото. Для куті треба взяти пшеницю (спеціально обчищену), добре промити і замочити на ніч. Зварити пшеницю зранку і прставити щоб вистигла. Мак запарити в макітрі (спеціальній глиняній мисці) і добре перетерти макогоном. Треба терти довго, поки макове молочко не вийде. Горіхи грецькі трошки підсмажити і дрібно посікти. Розчинити у теплій перевареній воді мед. промити ізюм. Розмішати все це в макітрі. Можна добавляти різні горіхи і сухофрукти, але я роблю з грецькими. Кутя має трохи настоятись. Яка то смакота Завтра буду все це робити. хлопці моі будуть мак терти, горіхи чистити. а я вареники і все решту. Вітаю всіх з Різдвом прийдешнім!!!!!! Смачноі куті і веселоі коляди!
> MESSEMBRIN (MESSEMBRIN) писал (а) в ответ на сообщение:
>> Теж саме стосуеться кукурудзи и… сонячника! >> Предки цього не куштували! Вони РЕПУ йили! quoted2
>Соняшник у нас
> І він у нас був давно, як і кукурудза. > Репа ваша, як і щі. > І взагалі, йди собі звідси! нащо псувати таку гарну тему своім дикунством quoted1
Яке дикунство, дивчисько? Дикуни-це ви, яки геть не в курси, що картопля, кукурудза, сонячник-це американьски надходження! Коли «давно» в вас це було??? Шо ти соромишься, ДИКУНКА!
> ⍟ anella (anella), > Ти яку кутю вариш? з фото я зроуміла що на основі рису, з горішками і сухофруктами. Я знаю, що таку кутю на рівненщині готують. > В нас кутя переважно така > > > > Хоча багато хто густу кутю робить. Мені більше подобається така як на фото. > Для куті треба взяти пшеницю (спеціально обчищену), добре промити і замочити на ніч. Зварити пшеницю зранку і прставити щоб вистигла. Мак запарити в макітрі (спеціальній глиняній мисці) і добре перетерти макогоном. Треба терти довго, поки макове молочко не вийде. Горіхи грецькі трошки підсмажити і дрібно посікти. Розчинити у теплій перевареній воді мед. промити ізюм. Розмішати все це в макітрі. Можна добавляти різні горіхи і сухофрукти, але я роблю з грецькими. Кутя має трохи настоятись. Яка то смакота
> Завтра буду все це робити. хлопці моі будуть мак терти, горіхи чистити. а я вареники і все решту. > Вітаю всіх з Різдвом прийдешнім!!!!!! > Смачноі куті і веселоі коляди! quoted1
>> ⍟ anella (anella), >> Ти яку кутю вариш? з фото я зроуміла що на основі рису, з горішками і сухофруктами. Я знаю, що таку кутю на рівненщині готують. >> В нас кутя переважно така >> >>
>> >> Хоча багато хто густу кутю робить. Мені більше подобається така як на фото.
>> Для куті треба взяти пшеницю (спеціально обчищену), добре промити і замочити на ніч. Зварити пшеницю зранку і прставити щоб вистигла. Мак запарити в макітрі (спеціальній глиняній мисці) і добре перетерти макогоном. Треба терти довго, поки макове молочко не вийде. Горіхи грецькі трошки підсмажити і дрібно посікти. Розчинити у теплій перевареній воді мед. промити ізюм. Розмішати все це в макітрі. Можна добавляти різні горіхи і сухофрукти, але я роблю з грецькими. Кутя має трохи настоятись. Яка то смакота quoted2
>
>> Завтра буду все це робити. хлопці моі будуть мак терти, горіхи чистити. а я вареники і все решту. >> Вітаю всіх з Різдвом прийдешнім!!!!!! >> Смачноі куті і веселоі коляди! quoted2
>> Репа ваша, як і щі. >> І взагалі, йди собі звідси! нащо псувати таку гарну тему своім дикунством quoted2
>Яке дикунство, дивчисько? Дикуни-це ви, яки геть не в курси, що картопля, кукурудза, сонячник-це американьски надходження! > Коли «давно» в вас це було??? Шо ти соромишься, ДИКУНКА! quoted1
В Україні її вперше посадили в 1805 році в Харківській губернії. Запорізькі козаки знали картоплю, але як трофей, який вони здобували в походах.[4]
.. ви мабуть неуважно читаєте, там написано що за традицією подаються 12 страв ... мова йде саме про кількість, а далі йде 12 страв які подаються в Україні
>> ⍟ anella (anella), >> Ти яку кутю вариш? з фото я зроуміла що на основі рису, з горішками і сухофруктами. Я знаю, що таку кутю на рівненщині готують. >> В нас кутя переважно така >> >>
>> >> Хоча багато хто густу кутю робить. Мені більше подобається така як на фото.
>> Для куті треба взяти пшеницю (спеціально обчищену), добре промити і замочити на ніч. Зварити пшеницю зранку і прставити щоб вистигла. Мак запарити в макітрі (спеціальній глиняній мисці) і добре перетерти макогоном. Треба терти довго, поки макове молочко не вийде. Горіхи грецькі трошки підсмажити і дрібно посікти. Розчинити у теплій перевареній воді мед. промити ізюм. Розмішати все це в макітрі. Можна добавляти різні горіхи і сухофрукти, але я роблю з грецькими. Кутя має трохи настоятись. Яка то смакота quoted2
>
>> Завтра буду все це робити. хлопці моі будуть мак терти, горіхи чистити. а я вареники і все решту. >> Вітаю всіх з Різдвом прийдешнім!!!!!! >> Смачноі куті і веселоі коляди! quoted2